Om virus

I samband med coronaviruset sägs konstiga saker om virus, varför läget behöver klarläggas.

Vad man vet om virus

Det finns otaliga bilder på virus.

bacteriophage20attack
Bakteriofager omsvärmar en bakterie, sett i elektronmikroskop 📄
bacteriophage
Bakteriofager (virus som attackerar bakterier) sedda i elektronmikroskop
ebolavirus kring cell
Trådlika ebolavirus tränger fram ur värdcellens yta, sett i elektronmikroskop, med upplösning 3,6Å (1Å = väteatomens diameter) 📄

Ett virus består av ett proteinhölje som innesluter DNA eller RNA (kopior av DNA som används i proteinsyntesen). Virus har nycklar till vissa cellers receptorer, och kan inte smitta vad som helst, bara celler de är specialiserade på, vilket förklarar sjukdomars artbarriär. När virusets nyckel träffar en receptor av rätt typ, skapas en öppning för virusets RNA att tränga in genom cellmembranet. Cellen kan inte skilja på eget och främmande RNA, varför den genast sätter igång med att avkoda virusets RNA och producera nya virus, intill cellens död.

Kroppsegna virus, virusvektorer som kroppen skapar själv, är en naturlig mekanism som kan transportera gener inom kroppen, t.ex. från immunförsvaret till könscellerna, varför gener till antikroppar som föräldrar muterat fram kan ärvas av barnen. Vissa under livet förvärvade egenskaper kan faktiskt ärvas genetiskt.

Virus är inte liv, bara en död molekyl, som svävar omkring tills den bryts ner eller träffar rätt cellreceptor. Ett virus är dock inte det i storlek minsta biologiska smittämnet, vilket är en prion, ett felveckat protein som stimulerar rättvikta proteiner att bli felvikta och därmed förlora sin funktion.

Normala virus på ytor (t.ex. i matbutiken) bryts ner inom en halvtimme. Virus på ytor har fotograferats i elektronmikroskop. På huden kan de bestå betydligt längre. En vanlig väg att få in främmande virus i kroppen, är när man tar på smittade ytor och sedan vidrör slemhinnor (mun, näsa, öga). Det är därför man undviker förkylning genom att inte beröra slemhinnor när man är ute, och sedan tvätta händerna när man kommit hem. Matvarorna behöver inte tvättas, då virus normalt hinner självdö på dylika ytor.

Coronaviruset avviker genom att kunna överleva flera dagar på ytor. Flera dagar är en i sammanhanget extrem överlevnad.

Tokiga påståenden om virus

I samband med coronaviruset, framförs en del väldigt egendomliga påståenden om virus, som att virus inte finns och aldrig har påvisats. Jösses, då! Det finns otaliga bilder på virus, oberoende bekräftade med otaliga elektronmikroskop på universitet över världen sedan länge länge.

Ett annat galet påstående är att virus inte kan smitta, eftersom det bara är en död molekyl, eller att vi inte kan bli sjuka av virus eftersom kroppen skapar dem själv, eller att virus inte kan existera utanför kroppen. Verkligen? Underskatta inte döda molekylers sällskap, speciellt inte när de anländer som främlingar i natten.

Det finns ett överflöd av bevis på virus, att de kan existera (en tid) utanför kroppen, och infektera celler.

Det galna förnekandet av virus kan vara en kampanj för att på sikt ordna en koppling till den fullt korrekta kritiken av vacciner, och användas till att få tyst på vaccinmotståndare. Om vaccinkritiker kan luras till virusförnekelse, kan anti-vaccinrösterna förlora all trovärdighet.

privatspaning logo strip